Fiber i SESU-cable kabelrør gjennom følsomt fjellterreng

En ny fiberforbindelse mellom Stavanger og Oslo skal styrke og sikre nettforbindelsen mellom øst og vest. 40 mm SESU-cable kabelrør har gjort det mulig å legge fiberforbindelsen gjennom fjellvann og følsomt fjellterreng med vesentlig mindre graving og inngrep.

– Med SESU-cable unngår vi utvendige lodd, og vi slipper å spyle det ned i bunnen. SESU-cable kan vi bare legge rett på bunnen. Det synker av seg selv, og det beskjedne røret utgjør et minimalt og helt akseptabelt inngrep.  

Det sier Trond Wiggo Pollestad, prosjektleder i Lyse Fiber og en av to prosjektledere på et prosjekt med etablering av en fiberforbindelse mellom Stavanger og Oslo.  

Det utvendig beskjedne kabelrøret rommer en forbindelse som er alt annet enn beskjeden. Den er en del av et nettverk Altibox Carrier er i ferd med å bygge, som strekker seg fra Newcastle i Storbritannia via Stavanger til Oslo, som også henger sammen med en fiberforbindelse fra Larvik via Danmark til Hamburg.  

Sterkere digitalt nett mellom Norge og verden 

Med en kapasitet på 260 terabits pr sekund vil det nye nettverket gi en kraftig forbedring av datakapasiteten mellom Norge og resten av verden, samt en sårt tiltrengt sikkerhet og robusthet i nettet.  

– Ja, redundans er et hovedpoeng. Når noen knekker forbindelsen et sted med gravemaskin – og det vil skje – må man være sikre på at ikke hele nettforbindelsen til Europa kneler med det samme, sier Pollestad.  

Høsten 2022 ble kabelen strukket fra innerst i Ryfylke, gjennom et røft og sårbart terreng over fjellet ned til Tyrifjorden på Ringerike. Det er første gang det blir bygget en digital forbindelse som dette i denne delen av landet.  

Fiber over fjell og i våtmark 

Gjennom mye av traseen skal fiberen strekkes over fjellvann og gjennom våtmarksområder, samt langs veier der det ikke er mulig å grave langs veien på vanlig måte. Her har man valgt å bruke 40 mm SESU-cable fra Hallingplast som kabelrør. Det samme har prosjektet gjort på et par elvekryssinger, der SESU-cable har blitt skjøtet inn mot konvensjonelle kabelrør.  

SESU-cable er et dobbeltvegget PE-rør med innlagt vekting mellom rørveggene. Det gjør at røret synker av seg selv i vann og våtmark, og krever dermed betydelig mindre inngrep med graving og annet maskinarbeid. Vektingen innlagt i rørveggen består mineralet Olivin, og danner en solid beskyttende kappe rundt kabelen. 

– SESU-cable er enkelt å legge, og har gitt oss store besparelser i både kostnader og inngrep fra graving. Når alle andre løsninger har feilet eller vært for dyrt, så har SESU-cable vært løsningen for å trekke fiber gjennom dette terrenget. Det er et kjempeprodukt, sier Pollestad.